Ona bir kadın vücudunu çirkinleştiren üstüne giyilen şeyler yaptı.

20090831

Amarcod


Amarcord 1973 İtalya Fransa ortak yapımı yarı otobiyografik dramatik filmdir. Türkiye'de de bütün dünyada olduğu gibi özgün ismi ile gösterime sunulmuştur.
Senaryosunu Federico Fellini'nin Tonino Guerra ile birlikte yazdıkları filmi Fellini yönetmiştir. Filmin müzikleri Fellini'nin birçok filminin müziğini yapan Nino Rota'ya aittir. Görüntüleri ise yine gedikli görüntü yönetmeni Giuseppe Rotunno çekmiştir.
"Amarcord" (a m'arcord) Federico Fellini'nin doğduğu şehir olan Rimini'de konuşulan, İtalyanca'nın Emilia-Romagna lehçesinde "Hatırlıyorum" anlamına gelmektedir (İtalyancası "io mi ricordo"). Bu yarı-otobiyografik film de zaten Fellini'nin 1930'lu yıllarda çocukluktan gençliğe adım atarken memleketi olan Rimini'de yaşadıklarına gördüklerine dayanmaktadır. Sadece çocukluk anılarını değil aynı zamanda Faşist Mussolini'nin iktidarda olduğu II. Dünya Savaşı öncesi İtalya'sında adım adım yaklaşan toplumsal çatışmaları haber veren bir dönemi de resmetmektedir. Rüya gibi anıların çarpıcı fantezilerle harmanlandığı filmin duygulu şiirsel bir dili vardır.
Amarcord 1975 yılındaki En İyi Yabancı Film Akademi Ödülü de dahil tam 13 ödül kazandı. Fellini "En iyi yönetmen" ve "En iyi özgün senaryo" dallarında da Oscar'a aday gösterildi.

Yönetmen: Federico Fellini, Yapımcı: Franco Cristaldi, Senarist: Federico Fellini, Tonino Guerra, Müzik: Nino Rota, Oyuncular: Magali Noël, Ciccio Ingrassia, Görüntü yönetmeni: Giuseppe Rotunno, Kurgu: Ruggero Mastroianni

1 yorum:

XFN Friendly

İzleyiciler