Ona bir kadın vücudunu çirkinleştiren üstüne giyilen şeyler yaptı.

20091218

Ahmet Muvaffak Falay

Muvaffak "Maffy" Falay is a Turkish trumpeter. Born in 1930, he studied trumpet and piano in Ankara Conservatory. In 1960 he entered the radio orchestra under the conduction of Kurt Edelhagen , in Köln. Then he toured europe as a member of the The Kenny Clarke-Francy Boland Big Band and played in 6 albums of the band.
He has played in Benny Bailey, Ake Persson, Phil Woods , Sixten Eriksson and Quincy Jones' orchestras. In 1965 he decided to move to Sweden where he was playing for the radio jazz orchestra, and touring around the Americas at the same time. In 1970 he started playing in the Reunion Orchestra of Dizzy Gillespie.
He still lives in Stockholm.


1930 yılında doğan Ahmet Muvafak “Maffy” Falay Ankara Konservatuvarı’nda 7 yıl boyunca trompet ve piyano çalıştı. 1956′da Falay, Ankara havaalanında Dizzy Gillespie’nin orkestrasını karşılayan dinamik grubun liderliğini üstlenmişti. Bu etkinlikten kısa bir süre sonra bir ABD caz dergisinde şöyle bir ifade geçiyordu: “Ortadoğuda bir bop turuna çıkan Dizzy Gillespie, olağanüstü bir trompetçi keşfettiğini bildirdi. Diz’e göre söz konusu sanatçı en az Eldridge ya da Miles Davis kadar iyi. Bu muhteşem trompetçi şu anda Intime Gazinosu, Ankara, Türkiye’de çalışıyor. Adı ise Muvaffak Falay.”

Dizzy, Maffy’ye Amerika Birleşik Devletleri’ni ziyaret etmesini önerdi: “Sadece ismin bile seni meşhur etmeye yeter!” Bu “Muvaffak” ismi pek çok ABD’li için acayip bir isimdi. Maffy sık sık kendisini Dizzy’ye, karısına ve orkestra üyelerine tanıtmak durumunda kalıyordu. Bu sanatçının ismi “başarılı olacak kişi” anlamına geliyordu.

1960 yılına gelindiğinde, sanatçı Almanya’daki Cologne’de, Kurt Edelhagen’in Radyo Okestrası’nın üyesi olmuştu. Daha sonra Kenny Clarke-Francy Boland Big Band’e katıldı. Bu grup Avrupa çapında turnelere çıkıyordu ve sanatçı 1961 ile 1966 yıllarında Jazz Is Universal (Atlantic 1401), Handle With Care (Atlantic 1404) ve Now Hear Our Meanin (Columbia CS9114) gibi albümlerde de çaldı. İsveç’li tromboncu Åke Persson’un tavsiyesi üzerine ilk kez 1960′ta İsveç’e giden Maffy, Harry Arnold’ın Radyo Caz Orkestrası’na katıldı. Kısa bir süre sonra ise Benny Bailey, Åke Persson, Phil Woods ve Sixten Eriksson’un da çaldıkları Quincy Jones Orchestra’nın üyesi oldu. Birlikte pek çok kayıt yaptılar ve Arne Sucksdorff’un filmi “The Boy in the Tree” için film müziklerini hazırladılar.

1962 ile 1967 arasında Maffy, Bernt Rosengren ve Don Cherry ile tanıştı ve onlarla çaldı. 1965′te Maffy İsveç Radyo Caz Grubu’nun üyesi oldu ve Avrupa, Kuzey Amerika ve Güney Amerika’da turneye çıkmakla birlikte kalıcı olarak İsveç’e yerleşti. 1970 yılında sanatçı uzun bir Avrupa turnesine çıkmak üzere Dizzy Gillespie Reunion Orchestra’ya katıldı.

Maffy pek çok festival ve konderde bariton saksofoncu Lars Gullin ile birlikte çaldı (1960′tan Gullin’in hayata gözlerini yumduğu 1976 yılına dek). Kendisini Gullin’in iki albümünde dinleyebilirsiniz: 1974 yılında üretilen Bluesport(EMI 1364612) ve 1976′da yayınlanan Aeros Aromatica Atomica Suit (EMI 4750752).

İsveç’te yaşayan ve serbest çalışan bir müzisyen olan Maffy Falay aralarında Don Cherry, Gunnar “Silja-bloo” Nilsson, G.L. Unit, Lalle Svensson, Claes-Göran Fagerstedt, Nannie Porres, Peter Gullin, Arne Domnérus, Reebop Kwaku Baah, Nils Lindberg, George Russell, Bengt-Arne Wallin, Monica Zetterlund ve Bernt Rosengren’in de bulunduğu pek çok sanatçı ile çalıştı. 1985 yılında Maffy kendi caz grubunu kurdu; tenor saksofonda Bernt Rosengren, trombonda Elvan Aracı ve piyanoda Johansson vardı. 1986′da bu grup “We Six” (Phontastic 7576) isimli albümü kaydetti.

Maffy yakın zamanda önce kaydedilmiş Lulu Alke (CPR 21372) isimli albümde de dinlenebilir.Bu albümde Bjorn Alke, Palle Danielsson, Leif Fredriksson, Maffy Falay, Jan Allan ve Krister Andersson çalmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

XFN Friendly

İzleyiciler