Ona bir kadın vücudunu çirkinleştiren üstüne giyilen şeyler yaptı.

20110107

Google Chrome OS notebook


Google nihayet baklayı ağzından çıkardı ve çıkışı yaklaşık bir yıl ertelenen Google Chrome OS için en son hedefi belirledi. Yeni işletim sistemi 2011 yazında Google Chrome OS notebook’larla birlikte görücüye çıkacak.
google_chrome_os_notebook
Google, “Nothing but the web” (Web hariç hiçbirey) sloganıyla tanıttığı Chrome OS, hala geliştirme aşamasında ama firmanın dün yaptığı tanıtım, gelecek için bulut işletim sistemlerinin yönü hakkında önemli ipuçları vermesi bakımdan önemli bir kriter oldu.

Google Chrome OS, doğrudan webe odaklı bir işletim sistemi olacak ve Chrome web tarayıcısı üzerine kurulacak. Ana teması ise hız. Saniyeler içinde açılıp, yine notebooklara özgü olarak saniyeler içinde bekleme modundan açılışa geçebilecek. Google, özellikle bekleme modundan açılış için saniyeler kelimesinin altını çiziyor. Zira buradaki zaman dilimi aslında saliseler olacakmış.
Google Chrome OS tanıtımı, Google’ın özelliklerini kendi belirlediği CR-48 kodlu bir notebook ile gerçekleştirildi. Google bu notebook’u içinde Chrome OS yüklü olarak oluşturacağı beta kullanıcı ailesine ücretsiz olarak gönderecek ve geri bildirimlerinden yararlanacak. CR-48 isimli test notebook 12.1 inç’lik bir ekrana, Intel atom işlemcisine ve gerçek ölçülerde bir klavyeye sahip. Ancak caps (büyük harf) tuşu gibi bazı tuşlar yer darlığından kaldırılmış. Ayrıca touchpad bölümü ise ilginç bir şekilde büyük tutulmuş. Muhtemelen Google Chrome OS’ta multi-touch touchpad olacak. İlk Chrome OS’lu notebook üreticisi olarak Acer ve Samsung firmaları şimdilik adı geçen iki firma olarak tanıtıldı.
Chrome OS’un bulut işletim sistemleri ailesine getireceği en önemli özellik Google hesabınızla web üzerinden kuracağınız programlara dilediğiniz bir bilgisayardan ulaşmanızı sağlamak olacak. Bunu dışında, Google Chrome OS güvenlik konusunda da işi çok ciddiye alıyor. İşletim sistemi anakarttaki rom’a kurulu olacağından virüs bulaşması gibi bir durum söz konusu olmayacak. Bu işletim sistemine dışarından trojan ya da farklı programlar yüklemek imkansız hale gelecek.
Google Chrome OS notebook’un teknik özellikleri şimdilik belli değil ama SSD disk kullanıldığını tahmin ediyoruz. Çünkü sistemin saniyeler içinde açılması ve 1 saniyeden daha az bir sürede bekleme modundan çalışmaya moduna geçmesi SSD’ler ile mümkün. Bunun dışında webkamera, entegre 3G ve muhtemelen GPS gibi ek bağlantı seçenekleri de bizleri bekliyor olacak.
PC Extra olarak Google Chrome OS beta ailesinin bir üyesi olduğumuz için Google Chrome OS notebook kullanma şansına biz de erişmiş olacağız ancak bu notebook’un ne zaman beta ailesine ulaştırılacağı konusunda henüz net bir bilgi yok. Zira az önce de dediğimiz gibi, Google Chrome OS hala geliştirilme aşamasında. Google, dünkü toplantıda pek çok dar boğazı aşmış olmakla beraber, oyun ve multimedya gibi konularda hala beta aşamasından geçtikleri pek çok konunun varlığından söz etti.
Chrome OS dışında, Chrome tarayıcısında da bazı yenilikler var. Crankshaft isimli yeni yeni bir javascript aracı, şu anki Chrome tarayıcısındaki javascript motoruna oranla en az iki kat daha hızlı işlem yapıyor. Google’ın V8 adını verdiği bu motor hakkında ayrıntılı bilgiler Google Chrome blogunda yer aldı bile. Crankshat, Chrome 10 Canary build olarak da denemek isteyenlerin kullanımına açıldı. Chrome 10 şu adresten indirilebilir:
http://tools.google.com/dlpage/chromesxs
chrome_web_Store
Google’ın dün tanıttığı bir diğer yenilik de Chrome Web Store oldu. Bu site üzerinden Chrome tarayıcınızla birlikte çalışacak pek çok uygulama, tema, plugin vs indirebilirsiniz. Görebildiğimiz kadarıyla şu anki uygulamaların tamamı ücretsiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

XFN Friendly

İzleyiciler